Värdet av bra handledning?

 

Idag är de flesta medvetna om att en handledare kan hjälpa till då man behöver fatta beslut om framtiden. Inom skolan så är det sedan länge känt att studenter har stora behov av handledning då det ska fattas beslut om studieinriktning. På arbetsplatser ser man också hur handledningen påverkar arbetsprocesserna på ett mycket positivt vis. Ibland kan man vara i behov av personlig eller grupphandledning utan att vara medveten om det. Då man upplever att livet känns tungt och att gruppdynamiken inte fungerar så kan det helt enkelt vara så att man behöver få lite hjälp med att bena ut situationen för att komma loss igen.

 

 

 

Då du ska fatta nya beslut

När du står inför ett vägskäl där du finner det svårt att välja riktning så kan du få stor hjälp av en handledare. En bra handledare kommer inte att tala om för dig vilken väg du ska gå. Det är snarare så att handledningen leder till att du får egen klarhet i saken. När du fattar beslut som grundas på en lugn och sansad tankestruktur så kommer du att känna att du vet vad du sysslar med. Det spelar ingen roll om du ska besluta dig för att köpa egen bostad eller inte, säga upp dig, söka nytt jobb, resa jorden runt, eller köpa en segelbåt… Handledningen är till för att hjälpa dig att tänka på ett strukturerat sätt så att du kan komma fram till det beslut som är bäst för dig just nu.

Med allt ansvar på dina axlar

Den som har ansvar för andra människor, vuxna och barn, måste dagligen fatta beslut. Ett chefs- eller lärarjobb kan vara nog så pressande för att inte tala om den som har ansvar för andra människors hälsa inom sjukvård och äldreomsorg. Då det händer mycket på arbetsplatsen så hinner man inte bearbeta detta och det kan leda till att en frustration byggs upp. Man känner att man behöver hjälp med att hantera en viss typ av situation på rätt sätt men ingen har tid eller möjlighet att snacka om saken. Om du befinner dig i den här typen av situation så kan du få hjälp av en oberoende handledare. Genom att gå till några samtal så återtar du kontrollen och ser till att du kan hantera ditt jobb på ett sätt som får dig att må bra under och efter arbetstid.

Något måste göras…

Då du känner att något måste göras så kan det vara riktigt frustrerande. Särskilt om du inte är säker på just vad det är som ska göras. Flera alternativ snurrar i huvudet och du önskar att du hade en person att tala med, en person som inte kommer att lägga in sina personliga värderingar i ditt resonemang. Den här personen är en handledare som har förmågan att lyssna aktivt och bara ge förslag som gör att du själv kan finna lösningen på dina problem och kval. Med den här typen av handledning så får du äntligen klarhet i vad det är som ska göras. Dessutom kan du lägga upp en smart handlingsplan så att du vet när förändringen kommer att ske.

15 Sep 2012

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)