Handledning för lärare

 

Läraryrket har kanske aldrig varit så utmanande och krävande som det är idag. Som lärare så förväntas man vara ledare samtidigt som man ska ingå i en grupp och ett system. Med handledning för lärare så kan man förbättra sin arbetssituation helt enkelt genom att ta kontrollen över den med medvetenhet och särskilda redskap. Det här är något som alla med ledande yrkesuppgifter behöver och idag så finns det lite olika metoder för att med hjälp av coaching få bättre förståelse för sitt eget beteende och sina egna mål. En handledare som kan ge den här typen av handledning har förmågan att plocka fram de svar som redan finns hos personen som behöver handledningen. Här kan du se hur  en handledare arbetar.

 

Det är du som bestämmer

Det kan finnas olika anledningar till att man som lärare upplever att man behöver handledning. När jobbet är pressande och man upplever en pressad och stressad stämning så kan det vara svårt att utvecklas och jobba mot de mål som man en gång hade. Det kanske till och med är så att man inte längre kan jobba med samma mål då arbetssituationen ser helt annorlunda ut. Även om man har en idé om var skon klämmer så kan det vara svårt att sätta fingret på detta då man inte har någon att dela sina tankar med. Andra lärare är inte alltid det bästa bollplanket då de brottas med samma typer av frågor. Då är det mycket bättre att ta hjälp av handledning för lärare för att på så vis ta kontrollen över sin situation, och för att fatta de beslut som krävs för att lyckas i sin yrkesroll. Det allra första steget kan vara att inse att man faktiskt kan bestämma om sin egen utveckling alldeles själv och aktivt jobba med en plan som gör att man känner stor tillfredställelse med sitt jobb.

Kommunikation som fungerar

Handledning kan på sätt och vis beskrivas som kommunikation. Det handlar mycket om den kommunikation som man har med sig själv och hur man kommunicerar med andra människor. En lärare är onekligen en person som måste vara duktig på att kommunicera och som måste kunna analysera meningen av olika typer av interaktion. En handledare som jobbar med handledning har de verktyg som behövs för att man ska kunna belysa både den inre och den yttre kommunikationen och förstå hur denna fungerar eller inte fungerar. Med praktiska övningar och nya tankesätt så kan man ganska snart komma loss från ett beteendemönster som inte har varit produktivt och se sitt jobb och sin yrkesroll i ett nytt ljus.

Hur lång tid tar det?

Vid handledning så måste man lägga upp en plan där det kommer att finnas tid till att gå igenom de frågeställningar som finns samt att införa och smälta förändringar. För många så är det nödvändigt med minst ett halvår av handledning för lärare men det är klart att man kan klara sig med mindre eller behöva mer beroende på vad man kommer att behöva hjälp med. Tanken är ju inte att man går till en coach eller handledare för att få instruktioner om vad som ska göras. Handledaren är där för att hjälpa en att plocka fram rätt svar baserat på det man redan vet om sig själv och sitt jobb. Det blir helt enkelt ordning och reda på tankar och mål, och det här är en process som tar olika lång tid för olika individer.

För dig som arbetar som lärare och som vill ha lite inspiration föreslår jag denna sida från länkskafferiet.

15 Jul 2013

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)