Ska jag välja individuell handledning eller grupphandledning?

 

På en arbetsplats så behöver man alltid stöd för att ta sig igenom arbetsprocesser och även för att skapa en stämning där alla får chansen att vara delaktiga och utvecklas. Det här är lättare sagt än gjort och sanningen är den att många arbetsplatser lider av personal som inte känner någon delaktighet eller glädje i det gemensamma arbetet. Om man upplever att jobbet inte stimulerar och att det mest är en plåga att jobba ihop med kollegor så kan man dra stor nytta av handleding som kan utföras individuellt eller i grupp. Den som har ansvaret för ett arbetslag kan skapa stor förändring genom grupphandledning, men det kan också vara bra att få ett individuellt stöd.

Din arbetsplats

Hur ser din arbetsplats ut? Är folk delaktiga? Kommer de med förslag under möten eller står det mest en eller två personer och pratar om det som alla redan vet om? Allt fler företag inser hur mycket det finns att vinna på ett sammansvetsat arbetslag som består av individer som känner sig engagerade och som vet vilken roll de har i den gemensamma arbetsprocessen. Om man mest kommer till gemensamma möten för att det ska se bra ut så är det helt klart synd eftersom man då inte är ett läge där man faktiskt kan bidra med något. Med hjälp av handledning så kan man förändra arbetsplatsens karaktär. En handledare bör i detta läge komma för att jobba både i grupp och med individer för att på så vis hjälpa arbetsplatsen med att hitta rätt fokus.

Din uppgift

Alla har en viss uppgift. Du kanske vet vad din titel är och vad den innebär, men det här är inte samma sak som att verkligen uppleva att man har en uppgift. Varje arbetsplats är unik och beroende på de som jobbar där och de projekt som hanteras så måste det hela tiden finnas plats för rörselse och förändring. Janne på print-avdelningen vill inte börja använda den nya molntjänsten för han fattar inte vad den ska vara bra för. Först struntar alla i att Janne inte är med men snart så blir det gnissel om att Britt måste gå och kolla i Jannes personliga mapp för att få veckans print-status. Det här kan tyckas vara en petitess men med tiden så blir snöbollen allt större och den rullar snabbare. Om alla på företaget får en chans att tala med en handledare inför, under, och efter förändringar så kan man klara av dessa på ett smidigare vis. I detta läge kan man tjäna mycket på den individuella handledningen som kombineras med viss grupphandledning.

Ett gemensamt projekt

Det är otroligt viktigt att man känner en gemenskap med sina kollegor. Företag satsar gärna på team-work och företagsevenemang och det är bra. Individuell handledning är minst lika viktig eftersom den kan göra det lättare att få till grupparbetet. Om man kan få in en handledare till själva arbetsplatsen så bör man jobba både individuellt och i grupp. Om denna satsning inte görs så kan man själv söka handledningen för att förbättra sin egen arbetssituation.

Här kan du läsa lite mer om olika former av handledning,

28 Nov 2012

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)